Szótár - G

gateway: A TOP hálózatok egyik fizikai eszköze az összekötetések megvalósítására. Átjárókat (gateway) akkor használnak, ha olyan hálózathoz csatlakoznak, amely felépítése nem követi az OSI modellt.

gazdagép (hoszt): A kifejezés egy olyan végfelhasználói számítógépet jelöl, amely a hálózathoz csatlakozik, és a felhasználók számára különböző adatszolgáltatásokat nyújt, illetve vezérlési feladatokat is ellát. A gazdagép az Interneten egy adattovábbítás végpontjaként szerepelhet, ez lehet személyi számítógép, munkaállomás vagy nagyszámítógép. Ezek mindegyike képes az Internet protokollok értelmezésére.

GIF: A GIF angol mozaikszó, a Graphic Interchange Format szavak kezdőbetűiből. A GIF a Compuserve hálózati szolgáltató grafikus adatok tömörítésére és továbbítására kifejlesztett programjának, illetve magának a formátumnak a neve, amely nagyfokú tömörítést használ, hogy a modemes telefonvonal-használat ideje ezáltal lényegesen lecsökkenjen. A GIF formátum csak a 256-nál nem több színt használó képeket támogatja. Ma már az Interneten ez a legelterjedtebb grafikus adatformátum, amelyet egyébként széles körben használnak a számítástechnika minden területén.

giga: A giga görög szó, billiószorost jelent. A kilo számítástechnikai jelentésmódosulásához hasonlóan a számítástechnikában a giga nem 109-szerest, hanem kilo*kilo*kilo, azaz 1024*1024*1024=230-szorost jelent.

gopher: A hálózaton való hierarchikus keresésre jó példa a Gopher. Tipikus gopher példa egy könyvtárban való keresés, pl. adott könyv címe alapján. A gopher szerverek többnyire könnyen kezelhető menürendszert adnak a kezünkbe, onnan lehet menüszinteken keresztül az információt megkeresni. Előfordulhat, hogy a gopher adatbázisa több gépen helyezkedik el, ekkor a gopher program automatikusan kapcsolja azt a gépet, amely a kért információt tartalmazza.

grafikus karakterek: a megjeleníthető, látható, nyomtatható karakterek

GUI: A GUI a Graphical User Interface rövidítése. Olyan programkezelői felületeket neveznek így, ahol a felhasználó nem parancsok begépelésével, hanem grafikus felületen keresztül, jellemzően egérrel működteti az adott programot.

GYIK = FAQ

Vissza
Előre