Szótár - X

X.25 DTE-DCE: Az X.25 egy CCITT ajánlás, amely a felhasználó (az adatvég-berendezés, DTE=Data Terminal Equipment) és a hálózat (adatáramkör végződő berendezés, DCE= Data Circuit terminating Equipment) közötti interfészt definiálja. A hálózatok ahol alkalmazzák, csomagkapcsolású hálózatok.

X.25 interfész

Az ábrán egy X.25 DTE-DCE interfész elrendezés látható. A modemes átvitelnél megismert DCE itt kissé más jelentésű. A távbeszélő áramkörökben használt DCE nem más mint a felhasznált modem. X.25 esetén a DCE a hálózat felsőbb rétegeibe is kiterjed.

Az X.25 második protokollszintje egy HDLC szerinti adatkapcsolat, amely a DTE és a DCE közötti hibamentes adatcserét biztosítja. A HDLC keretek az X.25 interfészen keresztül csak egy-egy csomagot hordoznak. A protokoll neve LAP-B (Link Access Protocoll-Balanced), ami egyenrangú állomásokat (kombinált állomás) definiál a két végponton.

A DTE-DCE interfészek közötti átvitelt megvalósító és lebontó folyamat vázlata a virtuális hívásnál látható.

Xmodem: Az Xmodem egy állományátviteli protokoll, amit modemek használnak kapcsolt vonalon keresztül történő megbízható adatcserére. A protokoll egy egyszerű, de nem teljesen hatékony hibajavító eljárást is tartalmaz, amely minden egyes küldött byte-hoz egy ellenőrző összeget ragaszt. Az Xmodem protokollt az 1970-es években fejlesztették ki, de ma már nem használatos, mert a modemek teljesítményét jelentősen le is csökkentheti.
Vissza
Előre