April 18, 2024

Osztályozás

A mai Internet sokban hasonlít a XIX. századi vadnyugatra. Óriási, feltáratlan terület, kultúrákban és törvényekben eltérő, nehezen megközelíthető. Néhány nagyobb vállalat saját tulajdonának tekinti, a “bennszülöttek” pedig önállóak és függetlenek. Megfelelő hely új ötletek, álmok megvalósításához, és megfelelő hely a “banditák” számára is. De kik is ennek az új határvidéknek a lakói?

Hacker
Mint az életben, itt is vannak, akik TUDNI akarnak mindent. Ennek érdekében az Internetet darabokra szedik, kielemezik a legkisebb részleteket is, megtalálják az “átjárókat”, és (a saját érdekükben) be is hatolnak olyan helyekre, ahova egy átlagos felhasználó nem tud. Ok a hacker-ek, és munkájukkal sokban hozzájárulnak az Internet biztonságosabbá tételéhez.
Cracker
A “banditák” az Internet világában a cracker nevet kapták. Ok szeretnek betörni adatbázisokba, kijátszani a (még nem elég fejlett) biztonsági intézkedéseket, és a végén nyom nélkül eltűnni. A nyom nélküli eltűnést megtehetik, hiszen általában nem saját account-jukba bejelentkezve végzik tevékenységüket.
Cyberpunk
Egy másik csoport a cyberpunk nevet kapta. Ok kevésbé veszélyesek, csak olyan helyekre törnek be, ahova “feltétlenül szükséges”, de a szerzett információt csak saját céljukra használják, nem élnek vissza vele.
Cyberterrorist
A cyberpunkok egy különleges “alfaja” cyberterrorista, akiket valaki fizet azért, hogy betörjenek, és sok esetben nemcsak betörnek, hanem rombolnak is.
Script Kiddy
Tegnap jött, már installált egy Doom-ot, a böngészőt is többé-kevésbé kezelni tudja, és az Interneten található kész- és félkész programokkal játszadozik. Nem nagyon tudja, mit is csinál tulajdonképpen, de nagy szakinak képzeli magát.
Bárgyú felhasználó
Akik az új ötletekkel érkeznek, csak le szeretnének telepedni az új világban, azok az átlagos felhasználók. Ha legalább szerszámként használni tudják a számítástechnikát, mint például a lakatos a satut, akkor nincs baj. De ha a satut diótörésre használják, akkor helyben vagyunk. Ők a szép új világ legveszélyesebb lakói. Tudatlanságukkal párban járó, a technikába vetett feltétlen bizalmuk életveszélyes robbanóelegyet alkot.